Pages

Monday, March 19, 2012

Ghidul cumpărătorului de PC: sfaturi practice


Oferta uriașă de produse de pe piața de IT poate face cumpărarea unui computer pentru jocuri o muncă descurajantă pentru aproape oricine. E foarte ușor să fim dezorientați de limbajul mult prea tehnic pentru cumpărătorul obișnuit sau de promisiunile vînzătorilor care ne spun că produsele recomandate de ei sunt cele mai bune. Dar, în realitate, alegerea poate fi una foarte simplă dacă știi cîteva sfaturi practice. Voi oferi aici un ghid al cumpărătorului, în care voi detalia la ce anume trebuie să fiți atenți atunci cînd faceți o asemenea achiziție și care sunt cele mai dese capcane în care cad cumpărătorii neatenți. Întreg articolul reprezintă doar o informare generală. În postările viitoare voi descrie cum să alegeți fiecare componentă în parte.


De ce anume trebuie să vă feriți:
Amici care cred că știu totul despre industria IT
E normal ca înainte de o achiziție importantă să ne consultăm cu amicii și cunoștințele noastre. Nu e nimic în neregulă să cerem sfaturi dar aici există riscul ca acel sfat să ne aducă mai multe probleme. Desigur, dacă sfaturile vin din partea unui prieten cu experiență în domeniu, totul va fi bine. Dar, în caz contrar, e bine de evitatat o asemenea situație. De cele mai multe ori o recomandare va veni însoțită de garanția că produsul își merită banii doar din simplul motiv că amicul vostru deține deja produsul despre care vorbește. Iar aceasta nu este o garanție a calității. Doar pentru că e potrivit pentru el, nu înseamnă că se pliază și nevoilor tale. De cele mai multe ori, sfatul va veni din nevoia prietenului de a-și motiva achiziția în ciuda unor neajunsuri pe care le-a experimentat după cumpărare. Cu toții greșim dar nu mulți își recunosc greșeala.

Vînzătorii din magazinele de specialitate
Cînd vorbim cu un angajat al unei companii de IT, primul lucru pe care trebuie să-l înțelegem este că el urmărește interesele agajatorului și nu pe cele ale clientului. Faptul că el are cunoștințe vaste în domeniu este un avantaj, desigur, dar acele cunoștințe pot fi folosite în dezavantajul nostru. Datoria lui nu este doar să vîndă ci și să vîndă produsele scumpe. Cineva care nu știe ce anume vrea să cumpere este o țintă sigură.

PC-urile gata asamblate
O practică veche a magazinelor de calculatoare este de a vinde sisteme gata asamblate. Ei cumpără componentele direct de la producători, le asamblează în magazin și, în final, le pun la vînzare. Aceste sisteme sunt făcute pentru a fi accesibile oricărui buzunar dar principalul dezavantaj este legat de preț. Suma prețurilor componentelor cumpărate individul este întotdeauna mai mică decît sistemul în sine. Banii în plus reprezintă profitul magazinului. În această formă, ea nu este o strategie dăunătoare cumpărătorului. Poți obține un PC bun fără a fi nevoit să îl asamblezi singur dar vei plăti mai mult. Partea rea apare atunci cînd într-un sistem apar componente vechi, care nu se mai găsesc pe piață iar magazinul încearcă să scape de ele. Desigur, cea mai bună protecție este, ca întotdeauna, documentarea înainte de achiziție.

Sisteme de la branduri celebre
Mă refer aici la companii de genul Alienware. Cu toate că tehnologia din spatele acestor sisteme este cea mai actuală, pentru a rula perfect jocurile de stăzi nu ai nevoie de patru procesoare grafice sau de 16Gb de memorie RAM. Prețul unui astfel de sistem  este uriaș dar nu este motivabil. Aici se vede tactica descrisă mai sus a magazinelor de IT. Dar aici adaosul este uneori aproape dublu. Astfel, vei plati în jur de 2000, 3000 de euro pentru un PC ale căruit componente constă mai puțin de 1000. Nu doar atît, dar aceste companii taxează în plus serviciile de optimizare, precum overcloacking-ul, pe care oricine pe poate face cu multă ușurință. Sisteme Alienware pun accentul pe imagine mult mai mult decît pe calitate.

MAC-ul
MAC-calitate inferioară la un preț mai mare
Calculatoarele Apple sunt la modă astăzi și îți atrag ochii cu design-ul lor dar ele reprezintă cea mai proastă alegere cînd vine vorba de tehnologie. Firma Apple își cumpără componentele pentru MAC-uri de regulă de la compania FUXCONN, din Taiwan. Fabricile acolo au condiții de muncă inumane iar rata sinuciderilor este ridicată. Cu toate că tehnologia din MAC-urile noi este învechită, ele se vînd la preț dublu. 

Fiecare MAC vine cu sistemul de operare  
OS X dar acesta este incompatibil cu majoritatea softurilor de pe piață și aproape fiecare program are nevoie de o versiune specială pentru el. Astfel este foarte greu să găsești jocuri  care să ruleze pe un MAC. Apple practică o politică care restricționează mult drepturile consumatorilor, fortîndu-i să cumpere softuri care, în alte situații ar fi gratuite, sau le impun clienților sisteme de DRM (digital rights management) draconice. Strategia de marketing foarte agresivă a celor de la Apple a creat stereotipuri pentru produsele lor (revoluționare sau inovatoare) iar fanii companiei au ajuns să o apere cu un devotament aproape religios. De cele mai multe ori, tehnologile vechi sunt redenumite și etichetate drept revoluționare.
Concluzia e simplă: nu cumpărați un MAC.

Companii cu monopol pe o piață
E bine de știut cîte magazine de PC-uri există în orașul tău. Dacă există mai multe, competiția dintre ele va reduce prețurile și va aduce foarte multe avantaje pentru clienți (oferte speciale, bonusuri, service gratuit, etc). Problema apare atunci cînd exista o singură companie. Într-o asemenea situație, lipsa competiției înseamnă prețuri mai mare, servicii mai proaste, totul din cauză că nu ai altă alternativă. Dar, din fericire, piața online a eliminat această problemă. Totuși, returnarea unui produs defect sau avariat este o activitate ceva mai dificilă în online. 
Calculatoarele Alienware sunt făcute
să atragă prin imagine dar îți vor goli buzunarele
Acum că am detaliat de ce anume trebuie să ne ferim cînd dorim să cumpărăm un PC pentru jocuri, tot ce a mai rămas de făcut este să vă spun cum trebuie făcută o asemenea decizie. Înainte de a merge într-un magazin, e foarte important să știi ce anume vrei să obții de la sistemul tău. Nu e nevoie să cumperi cel mai scump PC de pe piață pentru a te bucura de cea mai mare fidelitate grafică din partea jocurilor noi. Sistemele costisitoare te pot scuti de la cheltuieli suplimentare în viitor dar un sistem ceva mai ieftin va funcționa la aproape aceiași parametri ca primul. În orice caz, o documentare detaliată și riguroasă este foarte importantă.

Compară și cumpără
Sunt nenumărate magazine, atît retail, cît și online, care vînd componente. Caută ce crezi că ți se potrivește. Compară mereu prețurile și datele tehnice. Citește părerile clienților și review-urile experților. Internetul este plin de oameni care testează produse și își împart opinia. Odată ce ai pus ochii pe o componentă care îți place, caut-o pe google. Vezi ce părere au alții despre ea. 
E important să nu cauți validare pentru decizia ta în sfaturile experților ci doar o îndrumare dacă merită banii sau nu. Mergi spre alt produs dacă vezi că majoritatea nu e mulțumită. Componentele îți vor ajunge prin poștă acasă sau în magazin și le vei putea asambla cu ușurință. Citește manualele. Ele te vor ajuta. 

În ceea ce privește partea de software, PC-ul îți va oferi o libertate uriașă de alegeri. Sistemele de operare pot veni și în forma open source, gratuit, cu posibilitatea de a customiza orice parte a programului și de a-ți împărți îmbunătățirile cu întreaga comunitate. Vei avea și opțiunea de a instala sistemul de operare MAC OS X dar această operațiune nu este în totalitate legală.


No comments:

Post a Comment