Pages

Monday, May 28, 2012

De ce Diablo 3 nu va fi "spart" niciodată



Diablo 3 e uimitor. Apărut deja de aproape două săptămîni, jocul încă reușește să mă țină ore bune în fața monitorului, zilnic. Aș putea scrie  pagini întregi despre cît de grozav mie se pare jocul, dar pentru astăzi am alte planuri.
            În aceste două săptămîni, cele mai aprinse discuții despre joc s-au purtat pe site-urile trackerelor de torrente deoarece Diablo 3 încă nu a fost „spart” sau piratat și sunt foarte mari șansele ca acest lucru să nu se întîmple niciodată. Voi oferi o mică explicație de ce acest joc va intra în istorie ca primul joc single player care nu va putea fi niciodată jucat într-o formă piratată. În ceea ce privește debate-ul depre moralitatea pirateriei software, mă voi plasa, pentru această discuție, într-o poziție de neutralitate, deoarece el nu reprezintă subiectul articolului.

            Înainte de a explica de ce Diablo 3 nu va fi niciodată „spart”, trebuie, mai întîi, să înțelegem cum lucrează un hacker din domeniul software. Un joc este un program complex, scris într-un limbaj anume, care se folosește de instrumente grafice, sunet, poveste și imagini, pentru a crea o experiență interactivă pentru utilizator. Asemenea oricărui alt produs software, el vine împachetat cu una sau mai multe măsuri de protecție pentru a împiedica  comercializarea ilegală. Primele forme de protecție au fost CD-KEY-urile. Ele mai sunt folosite și astăzi și reprezintă o înșiruire de caractere cu un rol de identificare a fiecăruit exemplar în parte. Un soft vine cu key-ul lui unic. Desigur, dacă reușești să afli key-ul unei persoane care a cumpărat produsul original, măsura de securitate exte deja spartă. Astăzi, companiile le cer clienților să își înregistreze CD-KEY-ul pe site-ul produsului, dar hackerii reușesc de fiecare dată să deșcifreze algoritmele după care sunt generate serialele și să creeze unele false, dar care pot sta în locul originalelor. 

            Alături de CD-KEY-uri, jocurile îți cer să ai mereu CD-ul original în unitatea optică pentru a putea rula programul. Deoarece majoritatea jocurilor piratate sunt descărcate de pe net, fără un suport fizic atașat, această metodă ar părea una sigură, dar hackerii au găsit și aici o portiță de ieșire. Ei au creat un „crack” care este o versiune asemănătoare cu executabilul jocului, care trece peste această sigurantă, păcălind jocul și făcîndu-l să creadă că în unitatea optică a calculatorului se găsește CD-ul original. Desigur, producători și programatori iscusiți reușesc uneori să le dea peste nas hackerilor. În versiunea piratată a jocului Batman: Arkham Asylum, pelerina eroului nu se desfăcea corespunzător atunci cînd aceste trebuia să planeze, ceea ce făcea ca jocul să fie imposibil de terminat. În Serious Sam 3, dacă foloseai un crack pentru a trece peste măsurile de protecție ale jocului, erai des întîmpinat de un scorpion roșu care era invulnerabil și foarte agresiv. 

            Diablo 3 este un joc cooperativ, sau single player dar care necesită mereu o conexiune la internet pentru a putea fi jucat. Accesul în joc se face pe baza contului de Battle.Net, un serviciu al companiei creatoare, Blizzard. Pe acest site îți poți crea un cont în care îți vei active toate jocurile cu marca Blizzard. Dar lucrurile nu se opresc aici. Lucrul interesant la Diablo 3 stă în faptul că el este plin de elemente randomizate. Hărțile pe care le explorezi sunt generate aleatoriu, atributele armelor și armurilor la fel. Pînă și locul și densitatea inamicilor prezenți în joc sunt generate aleatoriu de un algoritm. Și unde este păstrat acest algoritm? Pe serverele Blizzard la care ne conectăm atunci cînd jucăm. Pentru a crea o versiune gratuită a jocului, un hacker va trebui să scrie exact codul sursă din Diablo 3. Și dacă ai văzut vreodată cum arată aceste coduri, vei știi cît de dificil va fi replicarea lui.

            Jocul va putea exita într-o formă piratată asemănătoare cu cea a serverelor pirate de World of Warcraft. Dar acest lucru presupune o muncă enormă din partea hackerilor. Diablo 3 nu va putea fi piratat deoarece nu se pot folosi metodele clasice de spargere a securității. Dacă însă vor apărea acele servere private, ele vor oferi o experiență de joc nesadisfăcătoare, cu multe erori și probleme tehnice grave.

No comments:

Post a Comment